Stand up, en humorlös eller lättkränkt bransch?

Ordlista finner du längst ner!

En sliten och höstdeppig trädgren låg mitt i färdvägen när jag skulle hämta in tidningarna i fredags morse. När jag trött och iklädd morgonrock skulle plocka undan kvisten och av någon outgrundlig anledning hoppa undan samtidigt, snavade jag på den och sträckte mig i sidan med konsekvensen att det kändes som jag hade håll resten av dagen. Att det skulle vara tecken på odräglig tillvaro flera dagar i följd, kom aldrig över mig. Troligtvis för vidskeplighet inte är något jag går runt och tänker på, men kanske borde. Varför? Jo, för det som händer sedan är galet.

I fredagskväll zappade vi i godan ro runt bland tv-kanalerna vi har här hemma och stannade några ögonblick kvar vid klassiska humorprogrammet ”Släng dig i brunnen” som spelats in på nytt. Vi bytte snart kanal eftersom ingen i familjen skrattade åt könsorden som mötte oss. Jag slängde då iväg ett tweet som beskrev missnöjet med fula ord som humor. Tweetet, som var i obestämd form, var inte allvarsamt menat. Inte heller generöst, dock helt utan personpåhopp och andra elakheter. Jag skrev smått ironiskt att könsord inte är roligt och att skämten var bättre förr. Sedan somnade jag.

Lördagsmorgonens kaffetår inmundigades med ovanligt besk smak i munnen då kränkta stand up-killar sökt upp mitt sketna tweet och retweetat och subtweetat det vidare till sina meningsfränder som visat sitt ogillande. Tweetet fortsatte resa runt i stand up-land ytterligare några dagar och resulterade i fyrtiotal otrevliga tweets, fem DM samt i en dic pic. Inget av det som skickats mig har gått i humorns tecken utan har handlat om att tala om för mig hur fel jag har, hur värdelös jag är på humor och att jag säkert fått för lite k*k eftersom jag är sådan fit*a. Reaktionerna och språket går inte att föreställa sig och de som jobbar med humor borde väl tåla ett skämtsamt tweet?! De som skrivit till mig och på olika sätt agerat kring tweetet är samtliga vita killar i 20-30 årsåldern (för upplysningens skull) och så vitt jag kan se, humorlösa. Härskartekniken och mansplainingen har haglat. Ingen har lyssnat på det jag sagt. Allt har handlat om att berätta för mig vilket pucko jag är baserat på ETT tweet jag författat i ämnet humor. Ironin i att killarna genom sitt beteende bara befäster den sexism könsord ofta är en del av - som inte är roligt - genom användandet av könsord och dic pic mot mig enkom för att trycka ner mig som kvinna och aldrig i humoristiskt syfte (som sägs vara skälet till varför könsord används dvs. för skojs skull) är slående och verkar vara något dessa killar aldrig kommer att inse, tyvärr. Men i ärlighetens namn, det här med humor är svårt. Humor är en smaksak och högst individuellt, vilket jag upprepat ett antal gånger denna helg. Ingen kan därför säga till den andre vad som är rätt humor. Men för ordningen skull bör nämnas att även ironi är en slags humor bra att känna till innan man knappar in "du fattar ingenting" på tangentbordet. Annan sak att ta notis om är att sexism inte är humor. Sexism är sexism. Dags att inse det nu stand up-killar inklusive fans innan er humor kommer och biter er i svansen. Eller var det i k*ken? Gud så rolig jag var nu...

Klimatet på nätet är under all kritik. Folk drar sig inte för att förolämpa andra och likt flockdjur ger man sig efter personer som tycker annorlunda. Självklart berättar jag om det här för er eftersom jag vägrar acceptera näthat.

Ordlista:
Tweet = en textrad om högst 140 tecken i sociala mediet Twitter. Nytt är att vissa fått fler tecken att röra sig med.
Följare = Twitteranvändare som prenumererar på just dina tweets.
Retweeta = dela någon annans tweet dvs. göra så dina följare ser en annan persons tweet och inte bara dina.
DM = direktmeddelande. Ett meddelande som skickas till någons privata postlåda (på Twitter).
Subtweeta = skriva om någon annan person eller fota av någon annans tweet utan att meddela personen i fråga att man talar om den eller dennes tweet.  Att jämföra med att snacka skit bakom ryggen.
Dic Pic = fotografi på erigerad penis.
Mansplaina = i detta sammanhang män som förklarar för kvinnor hur det ligger till. Att jämföra med Lilla gumman-fasoner.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

#MeToo ur en retorikintresserad kulturjournalists perspektiv