Världsbokdagen

23 april är Världsbokdagen. Bakgrunden till Världsbokdagen är att den spanska regionen Katalonien har firat skyddshelgonet St Göran den här dagen genom att ge en bok i gåva till sina kära och erhålla en ros tillbaka. Den 23 april är också en minnesdag för författare som Shakespeare, Cervantes, Nabokov m.fl. År 1995 beslutade dock Unesco att låta den 23 april bli världens stora festdag för böcker, författare och läsning. Även upphovsrätten och människors fria tillgång till information firas denna dag. Rent formellt heter dagen World Book and Copyright Day, Världsbok- och upphovsrättsdagen på svenska.

Vilka böcker gillar du? Min favoritförfattare är nog Alice Munro, som jag tror kommer att vinna Nobelpriset i litteratur någon gång. Favoritböcker skrivna av andra är Anna Karenina av Lev Tolstoj och Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole. Per-Anders Fogelströms "stadserie" fullkomligt älskar jag. Fast jag har betydligt fler favoriter än så. Mer nutida böcker jag rekommenderar är Karl Ove Knausgårds serie Min kamp 1-3 (av 6 av möjliga. Har inte hunnit läsa övriga än) för att nämna några.

Berätta gärna i en kommentar vilken din absoluta favoritbok är. Gärna tillsammans med en kort motivering. Det är alltid lika spännande och uppskattat med boktips.

Kommentarer

 1. Omöjligt val... Älskade Ronja, kanske? Äventyr, saga, lite läskighet och total identifikation med en stark, envis, dramatisk och underbar tjej med lockigt hår. =)

  Märker att jag kommer på många barn- och ungdomsböcker, känslan var så stark då på något sätt att det lever kvar ännu.

  Jag har som vuxen t.ex. gillat "Stjärnor utan svindel" av Louise Boije af Gennäs, en härlig skildring av viktigheten och oundvikligheten (trots svårigheten) att gå sin egen väg och följa sina känslor.

  "Populärmusik från Vittula" skrattade jag mcyekt och högt åt, och den förstärktes liksom i sin norrländska karghet genom att jag läste den liggandes i en solstol i Malaysia.

  Varför står det så stilla - det finns ju MASSOR här, egentligen...

  SvaraRadera
 2. "Populärmusik från Vittula" gillade även jag! Inte filmen dock. Den blev en besvikelse. Boken var så mycket bättre!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!