Kort om Judiska Museet i Berlin

I tider som i allt större utsträckning präglas av antisemitism (tänker inte minst på den senaste tidens hatbrott mot judar i Malmö), vill jag rekommendera ett besök på Judiska Museet i Berlin, om man har vägarna förbi den tyska huvudstaden. Judiska Museet i Berlin är ett fantastiskt museum. Förutom att samtliga sinnen blir mer än tillfredställda av den tilltalande estetiken och pedagogiken, är berättelsen om judarna både intressant och spännande samt ringar in en rad fördomar riktade mot judar (som ett kollektiv). Det är inte bara Andra Världskriget och koncentrationslägren museet tillhandahåller berättelser och fakta kring, utan hela dess historia. Det är således ett oerhört kunskapsgivande besök. Lägg särskilt märke till konstverket Memoru Void, vilket är som att befinna sig i en massgrav.

Är man intresserad av koncentrationslägren specifikt, är det bättre att bege sig till Sachsenhausen, ett koncentrationsläger strax utanför Berlin.


Judiska Museet har hög säkerhet då ständiga hot är museets verklighet. Det finns vakter med automatvapen i varje vrå och vid inträdet är det säkerhetskontroller likt vid flygresor, men det är det värt, flera gånger om också (två gånger har jag har varit där). Hyr gärna en audioguide när ni är där (det kostar inte mycket), då får ni ut mer av besöket.

Judiska Museet, vars arkitektur är både vacker och speciell, ligger i närheten av Checkpoint Charlie.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!