Benke gnäller på oss!

Gnäller gör Benke i DN i dag (29/3) i krönikan Pröva att knipa käft och ­kavla upp ärmarna och gnäller det gör alla. Mer eller mindre, men vad gnälls det på?

Jag skrev om fenomenet häromdagen i blogginlägget Hej Bea, Selimovic, Khemirioch alla andra! att det handlar om höger- och vänsterpolitik i vardagsretoriken. Benke tillhör högerfalangen, om ni inte visste det, och Benkes krönika idag är såklart en förtäckt replik gällande Billström, Bästa Beatrice-debatten vidare Sveland/Gräv13-debatten som han uppenbarligen inte gillar.

Jag håller med Benke om att det börjar bli tröttsamt (med förtäckta debatter) i mediebruset, men tror inte Benke lyckas komma med en slutreplik här eftersom vi inte kan tiga bort problem oavsett vems problemen är och hur (olika) vi än upplever dem. Det är nog bättre om vi pratar (ut) om sakernas tillstånd i stället för tvärtom. Att undvika ämnen vi tycker olika om vore snarare spiken i kistan än vägen framåt. Än mindre är det yttrandefrihet att undvika samtal om problem och inte vilja debattera. Se bara hur det gått för SD efter försöken att tiga ut dem. Behandlingen hjälpte snarare än stjälpte dem - de kom in i riksdagen. 


Vi borde ha lärt oss läxan nu. I framtiden gäller alltså mer samtal och mindre gnäll kring det vi gnäller om.

Samtidigt, den här "sluta vara offerkofta och gör något åt din egen situation" kontra "jag ogillar strukturella problem som drabbar min person-debatten" börjar bli ganska seg nu. Jag tycker vi vänder blad precis som Kungen och börjar tala klarspråk i stället för att omskriva sakernas tillstånd. Det vill säga, var öppen med att gnället handlar om olika ideologier/samhällsutopier och om olika vägar fram till olika typer av
 idealsamhällen. För det är ju det vi egentligen talar om. Vi gnäller på enskilda ting för ATT det finns olika idealsamhällen, men borde tala om och effekterna av de differentierade ideal våra samtal bygger på som också är vad vi gnäller om. Är inte det kontraproduktivt så säg?


Odla din trädgård, skriver Benke. Det är något vi alla borde göra. Så även han.

Kommentarer

  1. Så fort det blir debatt gnälls det. Att Benke blir kränkt av debatter och yttrandefrihet, säger mer om honom än om debattklimatet han kritiserar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!