Stålmannens pappa


Bilden är lånad. Tillhör Dagbladet.


Trött i hågen vandrade jag i väg mot det okända. Jag hade bokat in mig på en föreläsning som Föräldrarådet i Brunflo hade tipsat om. Det snöade blötsnö ute och hela jag blötlades av Kung Bores gåva. Min första tanke när jag klev in i IOGT:s lokaler i Brunflo var att håret skulle se smutsigt ut av all snö som hamnat där. Lokalen, som även används som biograf i stadsdelen, var nästan fullsatt. Det sorlade och skattades runt om i rummet. En del bekanta ansikten mötte mig när jag tittade runt bland den muntra skara av människor som hade samlats där. Vi hade alla kommit för att lyssna till Fredrik Westins föreläsning om hur det är att leva med barn som har diagnos, en kväll jag bara måste berätta om.

Fredrik Westin som tidigare var gitarrist i Ångebandet Corroded och numera är tf kommunchef i Ånge kommun men bosatt i Brunflo berättade inlevelsefullt och rakryggat om den 13-årige sonen Olle – Kungen av Brunflo, en benämning han fått, som har en blandning av Tourettes-, ADHD- och Aspergerssyndrom, diagnoser som gör livet ganska dramatiskt och kämpigt för sonen och övriga i familjen. Fredrik kallar sin son Stålmannen. Mest för den vilja av stål sonen besitter men också för den mycket älskvärda ”ståndaktighet” han äger. Det var i spannet mellan dessa två ytterligheter i Olles vardag som föreläsningen kom att handla om.

Trots att inte vår familj har barn med diagnos är jag oerhört tacksam för att ha lyssnat till Fredrik. "Alla barn är våra barn" brukar jag tänka i mitt anti-mobbningsarbete och med det menas att samtliga barn förtjänar ett välmenande och respektfullt bemötande - av precis alla. Till det krävs goda intentioner, såklart, men också kunskap och insikt eftersom det förbättrar oddsen för ett gott bemötande.

När det kommer till barn som "tar" mer plats än andra gav Fredrik samtliga av oss något att tänka på. Utan att utmåla sig själv som offer (vilket han undvek till max men samtidigt inte) förmedlade han vikten av att förstå att det inte (alltid) är skitungar från problemfamiljer (med dåliga föräldrar) det handlar om utan barn med särskilda behov som precis som alla andra förtjänar en rättmätig bild av sig själva och sin familj. Den insikten levererade Fredrik på ett utomordentligt sätt (hoppas nu bara att alla åhörare tog den kastade handsken).

För Kungen av Brunflo, det vill säga Olle, finns en självklar logik. Det är bara det att den ofta är helt olik alla andras. Och även fast Olles logik nästan alltid skiljer sig åt från övrigas kan jag inte låta bli att se Olles värld som lika ologisk (eller logisk) som ALLA andras. Det slog mig att det inte sitter i diagnosen hur saker och ting är och uppfattas utan i vår VILJA att försöka förstå varandra, och då främst orsakerna bakom människors ageranden. Om vi bara lyfte ett litet finger och ägnade en extra sekund åt att tänka lite längre än vanligt dvs. innan vi förkunnar vår dom över andra, skulle inställningen till varandras väl och ve vara ödmjukare, samhällstaket högre och mindre skuld och skam förekomma i våra liv. Det tål att tänkas på. Även för den som tror sig ha smutsigt hår... 


Tack Olle för att du lät Din pappa dela med sig av Ditt liv och för att Du gav oss en rad tankeställare! Vad modigt av Dig!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!