Specialregler för kulturföretag

Christer B Jarlås skriver i konstkrönikan i Östersund Posten att det ”efterfrågas en föreningskonsult som kan stötta i arrangemangsfrågor, samordna annonsering och marknadsföring inom kulturområdet”. Det är intressant att läsa, tycker jag, då jag senast i fjol stod redo att starta upp ett företag som delvis ämnade syssla med det, det vill säga med samordning av kulturarrangemang, samordnad annonsering och gemensam marknadsföring av kultur runt om i länet, något jag hade tänkt göra med hjälp av en väl underbyggd och anpassad webbsida och parallellt med annat användbart och nyttigt som hade gillats av kulturbranschen och brukarna.

Mitt företag hade en kalkyl som var tillfredställande god (gick runt), men tji fick jag när det kom till det så kallade starta-eget-bidraget, som Arbetsförmedlingen är ansvarig för. Kulturföretagare är nämligen förlagda med specialregler och får inte starta företag hur som helst. Åtminstone inte med hjälp av starta-eget-bidrag. Jag fick helt enkelt lägga mina företagsplaner på is till dess att jag har råd att starta upp företaget ändå, utan någon som helst uppstartshjälp. Så kan det gå.

Om jag inte missminner mig handlar specialreglerna om att man måste ha varit helt arbetslös en viss tid och verkat inom kultursektorn de senaste tre åren samt ha kulturutbildning osv. Personligen uppfyller jag några av kraven, men inte samtliga och det föll jag alltså på.

För dem som inte vet det är omsättningen till en början låg i nya företag. Det tar en stund att komma igång och pengarna rullar in, vilket är fallet för nästan alla nya företag och  inte bara dem med kulturinriktning.

- Ja, så kan det gå när man vill bli entrepreneur i kultursvängen. Trist, trist.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!