Boken som håller om när det gör ont

Besökte nyss ett fint boksläpp vid länsbiblioteket i Östersund som innefattade både sång och musik, bildspel, dikter och högläsning ur boken Sorg. Det mest gåtfulla i mitt liv, skriven av prästen Karin Härjegård och samtalsterapeuten Sonja Wahlén samt mycket vackert illustrerad av Ulla Granqvist och formgiven av Annica Nordin.

Boken handlar om vad sorg gör med oss människor, att ingen annan än du själv kan säga vad din sorg innebär för dig och hur ditt sorgearbete ska se ut. Sorg är individuellt och kan gälla död, en jobbig skilsmässa, handla om att beröras av någons missbruk, om sjukdom etc. Några av alla bra saker som sas i kväll var att sorg måste få ta tid och respekteras (det gamla sorgebandet hade ett gott syfte ändå, som uppvisade sorg och gav sorgen respekt). Och att säga "gaska upp dig nu" till människor som sörjer hjälper dem inte ut ur sorgen eftersom den går sin egen väg.


Jag var ju inte bredd, av Ulla Granqvist.


Man slutar aldrig att sörja utan lär sig leva med sin sorg

Det är en nyttig bok som lämnat FB förlag och författarnas famn. Att sätta ord på sorgens inre rum och släppa sorgen fri gör både sorgen och den som sörjer värdefull. Det är befriande. Människor behöver få vara i sin sorg och känna sorg. Vårt alltmer stressiga och prestigeinriktade samhälle tenderar att hämma sorgearbetet, begränsa det, villkora sorgen. Den här boken däremot ger människor tillåtelse att leva ut sin sorg, vilket jag tror slår alla som läser den. Efterlängtat och nödvändigt att få känna, för oss som fortfarande lever.

Författarna hoppas att boken ska skapa fler samtal kring sorg. Det hoppas jag med. Alla rädslor som sorg för med sig både hos den som känner den men också hos dem som ser den, på håll eller nära, måste släppas lös för att vi ska kunna avdramatisera alla våra sorger och leva med dem på ett naturligt sätt. Först då kan vi ge sorgen den plats den äger och förtjänar och också hantera den - värdigt!

Boken kom till efter att Karin Härjegård och Sonja Wahlén medverkat i Sveriges Radio Jämtlands "Äntligen" och lyssnarna visat dem sin uppskattning i ämnet. Så här sa de själva om boken i dagens ÖP:

– De sa att vi sätter ord på det som ingen pratar om, berättar Sonja Wahlén” och fortsätter:

– Boken kan vara en liten tröst.

– Den är en tankekompis för en stund. Man får reflektera själv, vart befinner jag mig i min sorg, säger Ulla Granqvist.


Sorg. Det mest gåtfulla i mitt liv, är en fin bok med ett fint syfte och bör läsas. Av alla! 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!