Hur man bestraffar sina Facebookvänner

Jag har en vän som byggt upp ett eget ”straffsystem” på Facebook. Om vänner inte ”gillar” dennes statusar "gillar" hen inte tillbaka – under två veckors tid. Om någon skriver något stötande (är stöddig, typ) ignorerar hen denne person tills dess att denne i någon annan interaktion bekräftat hen igen dvs. gett hen någon form av bekräftelse igen.

Vi har skrattat åt det här erkännandet i flera dagar nu (så in i bängen skall tilläggas) och jag har nu, efter mycket tjat, fått lov att berätta om det här bestraffningssystemet för er OM jag lovar att inte avslöja ”hjärnan” bakom uppfinningen. Det ska jag inte. Lovar!

Sant är att jag tycker det är helt fantastiskt. Speciellt att kunna erkänna det, om än bara inför mig, men framförallt för att jag tror systemet (påt ungefär) har betydligt fler användare än vad man först tänker sig. Jag tror nämligen att fler människor, mer eller mindre omedvetet, gör så här varje dag på Facebook. Faktiskt. Om det är bra eller dåligt med system likt det här vill jag inte gå närmare in på nu, men nog är MÄNNISKOR fantastiska varelser på många sätt ändå – och jäkligt småaktiga? Haha.

Tur är att min vän äger en stor portion självdistans och kan skratta åt det här. För visst är det vansinnigt roligt, trots allvaret som ändå inryms i saken? Personen ifråga hälsar dock att hen jobbar med problemet och ämnar försöka sluta helt med straffsystemet innan jul.

Trevlig helg!

Kommentarer

  1. Det här var jätteroligt att läsa. Jag tror det ligger mycket i det "hen" säger när jag tittar runt i min facebook. Vi lever i ett bekräftelsesamhälle och vill gärna ha andras gillande vad än vi gör. Jag tror att facebookklimatet ärgör oss stressade. Vi jämför oss med varandra och vill vara i ropet även om vi aldrig skulle erkänna det öppet. Facebook gör oss synliga. Vem är poppis, vem är inte poppis. Så pratar mina vänner med varandra om andra utifrån hur det ser ut på facebook. Hur många vänner och vilka vänner som kommenterar varandra på facebook, pratas det om på jobbet. Jag är övertygad om att vi straffar varandra genom facebook och använder facebook som ett maktmedel mot varandra. Jag instämmer i att straffsystem är en del av verkligheten i sociala medier.

    SvaraRadera
  2. Man kan ju också se det som att vi på FB, som i andra delar av livet, inte bara vill ge och ge, utan att få något tillbaka. Det handlar ju ofta om ett givande och tagande i tillvaron. Att bara ge och aldrig få tor jag kan vara destruktivt i längden...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!