Vilks dubbelspel och min reträtt

Efter de senaste avslöjandena om Lars Vilks som Kulturnytt redogör för, framgår det rätt tydligt att konstnären uttryckligen sympatiserar med islamkritiska organisationen Sion och speciellt dess ledare Pamela Geller, och med det börjar jag faktiskt undra om inte Jamtli gjorde rätt ändå när de uteslöt Vilks från utställningen ”Udda och jämt” som skulle visas på Jämtlands läns museum, Jamtli, i höst.

Sveriges Radio P1 berättar: ”Lars Vilks stödjer nu öppet den anti-muslimska organisationen Sion. Tidigare har han hävdat att hans deltagande i deras konferens i New York nästa vecka är del av ett konstprojekt. Nu har Lars Vilks i ett mejl gått ut med sitt starka stöd till organisationen Sion och skriver att han sympatiserar med organisationens värderingar.”

Lars Vilks brev till Sion går att läsa via Pamela Gellers blogg, länkad här.

Nej, jag är väl inte bättre än att jag ändrar mig. Vilks må vara konstnär med allt vad det innebär, men nu börjar det handla om något helt annat än konst. Nu är det inte konceptuell konst i bemärkelsen att han genom sin konst står under allas individuella lupp och fria prövning längre, vilket konstnären själv hävdar. Nu är det snarare en privat åsikt som mejslas ut, inte går att kringgå och som ”råkar” gå stick i stäv med religionsfriheten, och då är Vilks ute på mycket hal is. Nej Vilks, detta är inget man skall använda sitt konstnärskap till. Fy dig!

Det enda positiva med denna historia är väl debatten, om vad som är konst, censur kontra privata åsikter, vidare en institutions ansvar och uppdrag (likts Jamtlis), som blommat upp som en direkt följd av Jamtlis beslut att porta Vilks från ”Udda och jämt” med anledning av Vilks åsikter. En nyttig debatt som speglar den tid vi lever i då gränser ständigt utmanas och positioner flyttas fram (vilket sker!) vad gäller yttrandefriheten och inom vilka ramar den ligger? Därmed tar också Jamtli sitt uppdrag - avseende att spegla samtiden - på allvar genom att delta i debatten, vilket Zipsane och Jamtli gör. Det är bra!

Ser nu att Zipsane kommenterat det inträffade och sitt beslut ytterligare en gång i dagens ÖP och där kan man bland annat läsa följande:  "Men även en inställd utställning är en utställning. Trots allt har museichefens beslut kanske skapat mer debatt och diskussion än vad utställningen i sig skulle göra. Och i morgon, söndag, blir det debatt på Jamtli mellan Henrik Zipsane och en av hans största kritiker, ÖP:s konstskribent Christer B. Jarlås.

Henrik Zipsane tar en mun kaffe och så ler han och säger:

– Om vi följer Lars Vilks egen definition om vad konceptuell konst (är) har vi, de senaste veckorna, skapat ett fantastiskt konstverk som vi skulle kunna kalla ”Jamtli och Vilks”. Allt signerat Jamtli. För två veckor sedan hade jag absolut ingen sådan ambition.

Och så skrattar han igen, och han verkar innerst inne trivas ganska bra med situationen."

Jag kan inte låta bli att gilla Henrik Zipsane. Han är verkligen en sann kulturentreprenör, entusiastisk, en visionär och trevlig. Jag gillar inte allt han gör. Men ganska mycket av det, faktiskt.

Fortsättning följer. Den efterföljande debatten har ju faktiskt bara börjat. Ska bli spännande att följa den!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!