Kulturhusets konstnärlige ledare kastar ut Tintin

Tintin har idag hunnit med att bli utkastad från och komma tillbaka in igen på Kulturhuset i Stockholm. Anledningen: Böckerna tolkas som rasistiska och homofobiska.

Min reflektion: Det är ohållbart om vi ska börja plocka bort litteratur på det här sättet och av den anledningen. En stor del av litteraturen innehåller inte bara rasistiska inslag utan även annat som kan anses kränkande mot individ och grupp. Och börjar vi i den änden, ja då kommer det att gapa tomt i bokhyllorna tillslut eftersom litteraturen är fylld av rasism, kvinnoförtryck, homofobi och annat stötande material.

Det vi i stället måste göra är att medvetandegöra oss och varandra om vad som är och upplevs som kräkningar i litteratur, kultur och media, men också i omgivningens attityder. Därefter måste vi föra över dessa kunskaper till våra barn genom att tala med dem om saken dvs. lära dem vad som är humana värderingar och att sådant som exempelvis nidbilder inte är okej, speciellt när vi läser böcker med kränkande inslag för dem eller när något otillbörligt sker omkring dem eller oss. Det är vi skyldiga dem och vår framtida gemensamma värld. Något annat vore katastrof. Litteraturen speglar sin samtid och är därför en viktig del av vår historia. Det är därför fel att censurera och/eller omskriva den. Däremot måste vi TALA om de här frågorna. Hela tiden och jämt, så att vi inte glömmer bort alla människors lika värde!

Kulturhusets bibliotek TioTretton, där denna händelse utspelade sig tidigare idag, har förstås all rätt att sovra bland den litteratur de erbjuder utifrån premisser som kvalitet, mål och mening och visst håller jag med om att speciellt "Tintin i Kongo" är rasistisk och direkt motbjudande, men när den konstnärlige ledaren börjar tala om att gallra bland TioTrettons hela bokinnehav utifrån samma skäl som utgjorde Tintins, blev detta alldeles för viktigt för att låta stå okommenterat. Det går inte att sudda bort historien, men det går att lära sig av den. Kanske är det fel att erbjuda Tintin i ungdomsbiblioteken, jag kan inte avgöra det just nu,  men ska det här utveckla sig till ett enda stort bokbränneri, är jag emot det som skedde på Kulturhuset i förmiddags!

Kommentarer

 1. Tintin är skadlig för barn!

  Givetvis blir barn förstörda av Tintin och måste skyddas mot detta

  http://bit.ly/Q4DPl5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är ju du en gnutta ironisk, men visst finns det dem som anser det legalt att ta bort "Tintin i Kongo" ur sortimentet. Intressant av Paul Tenngart, docent i litteraturvetenskap, som undervisar om barnlitteratur. Se här:
   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/litteraturvetare-inte-fel-att-ta-bort-tintin-i-kongo_7528234.svd

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!