Östersund vore naket utan Popgeni

Fick igår nöjet och möjligheten att uppleva en genomtrevlig kväll i musikens tecken tack vare arrangörerna i underbara Ideella Föreningen Popgeni, vilka sannerligen lyfter staden Östersund med sina bokningar. Just denna kväll med band som Eilen Jewell och Landstrom på scenen. Platsen för konserten var Storsjöteaterns studioscen, helt perfekt för ändamålet. Riktigt mysigt om jag får beskriva det själv. Är nöjd och belåten gällande bägge framträdandena. Amerikanska Eilen Jewell var riktigt, riktigt bra. Körde 60-talslåtar av diverse slag och genre, mest från den senaste plattan men även andra artisters material framfördes. Eilen Jewell band, vilka enligt egen utsago turnerat ihop under 6 år, levererade tight, svängig och välbalanserad musik som åtnjöts av en minst sagt entusiastisk publik. Sing and songwritern Eilens skönt avslappnade mellansnack och skämtsamma lynne mellan låtarna skapade fin konakt mellan scenfolk och publik och höjde stämningen i lokalen ytterligare några snäpp, medan gitarristen i bandet frambringade många applåder för alla solon och riff han levererade kvällen igenom. 60-talsfeelingen i rummet var påtaglig och mina tankar vandrade för en stund i väg till filmen Pulp Fiction och till den underton av stämning filmen förmedlar via musiken från en tidsera jag upplever njutbar just för att musiken var och är så härlig – The Sixties, en epok som just denna kväll infann sig i Östersund, på Storsjöteaterns studioscen och till publikens stora förtjusning.


Lokala bandet Landstrom som agerade förband till Eilen Jewell, var också bra ! och en ny bekantskap för mig trots att jag hört talas om dem tidigare, Jämtlänning och musikerfru som jag är. Landstrom har flera riktigt bra egenkomponerade låtar som varken jag eller övriga i salongen kunde fjärma sig från. Americana och rootsmusik från Hammarstrand svänger rejält. That's for sure! Avstår dock från att beskriva dem ytterligare eftersom jag känner delar av bandet. Det skulle kännas konstigt för mig att försöka mig på något så svårt som att ”recensera” eller ens försöka säga något vettigt om dem eftersom jag kommer att träffa på dem personligen igen. Av förklarliga skäl är det annorlunda att tycka till om artister utifrån. Men Landstrom är bra. Inget snack om saken. Bandet är så bra att Rootsy röstade fram makarna Carina Landin och Göran Lindström och deras duo Landstrom till en av 2011 års bästa artister. Deras skiva ”In The Bright Daylight” utsågs samtidigt till 2011 års Bästa svenska Americana-album. Det säger väl en hel del om dem eller hur?


Ni som INTE besökte Storsjöteatern denna musikaliska vårkväll missade verkligen något. Gör ALDRIG om det misstaget igen, hörni!

Stort tack för denna fantastiska säsong och för ytterligare en fabulös konsertkväll säger jag till stjärnorna i Popgeni, som arrangerat kvällen och sju toppkonserter till i staden Östersund det senaste året. Popgeni har förutom Eilen Jewell och Landstrom lyckats få hit artister som Steve Forbert, Israel Nash Gripka, Will Kimbrough, Brigitte DeMeyer och Johan Örjansson m fl. Helt fantastiskt egentligen. Tack för att ni finns och brinner för det ni gör och att ni gör det så bra också. Östersund skulle vara naket utan Er!


Off topic: IF Popgeni hoppas på en fortsättning, säger man. Det gör vi med, vill jag understryka! Även om Östersund verkligen är proppfull av eminenta musiker behövs bredden och influenser utifrån och därför är IF Popgeni ett oerhört viktigt inslag i stadens kulturliv. Viktigare än vad många kanske tror? Därför hoppas vi alla på en fortsättning av denna arrangörsaga!

Något som slagit mig när jag besökt Popgenis konserter och som är av största betydelse för om föreningen skall kunna fortsätta arrangera konserter i framtiden är att publiken inte sviker och att publiken i sin nuvarande form är relativt smal. Det verkar mest vara musiker av olika slag som besöker konserterna. Det är inte konstigt att förstå och icke heller att förringa eftersom musiker har ett uppenbart intresse för musik. Den grupp som däremot saknas, för att inte säga helt, i Popgenis publikhav är kategorin ungdomar. Ungdomarna lyser med sin frånvaro och det är beklagligt både för ungdomarna själva och för arrangörerna. Åtminstone på sikt. Ungdomsgruppen är inte köpkraftig, det vet vi, men ungdomar är milt uttryckt storkonsumenter av musik i alla andra fall. Jag undrar därför hur den här gruppen kan tillåta sig att missa  all denna ljuva livemusik som tillråga på allt uppförs i deras absoluta närhet? Det kan väl inte vara så att endast gratis musik som laddas ner från internet räknas? Då kan inga artister komponera musik, inte i någon större utsträckning, än mindre få ihop nytt material att turnéra runt med. För om varken skivförsäljning eller konserter bringar inkomster. Vad ska musikerna leva av då kan man undra?

Utan publik som betalar för sig. Inga arrangemang. Enkel logik.

IF Popgeni är en förening i Östersund utan ekonomiska vinstintressen. Föreningen driver även bloggen http://www.popgeni.blogg.se/ som är en av Sveriges bästa musikbloggar, om inte den bästa. Besök den!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!