Kulturskolan har blivit en klassfråga

I Kulturnyheterna den 2 maj kunde vi lyssna till hur stora klyftorna är mellan kulturskolorna i landet. Hur bra kulturskolan är där du bor hänger på hur pass engagerade politikerna i din kommun är i kulturfrågor. Våra lokalpolitiker avgör därför om kulturskolan är att betrakta som en klassfråga eller inte i den kommun de är satta att verka i och i jämförelse med andra kommuner. Skillnaderna, som är påtagliga i både avgifter, bredd och tillgång när man jämför skolorna med varandra, beror på att det inte finns några övergripande och rikstäckande krav på hur kulturskolor skall bedrivas  och därför kan kommunerna husera fritt i frågan. Kulturskolor bedrivs på frivillig basis med det system vi har idag.

Prismässigt skiljer det sig mycket mellan vissa kommuner. Allt från gratis till 1700 kr per termin kostar avgiften till kulturskolan. I Karlstad och Luleå är det gratis. Dyrast är Täby och Lidingö. I Östersund ligger avgiften för närvarande på 800 kr per läsår och ämne.

Lärarförbundets undersökning, som Kulturnyheterna refererar till i reportaget, visar att var man bor i landet har betydelse för hur väl barnens estetiska förmågor tas om hand om, får chans att leva och utvecklas. Det ogillar jag. Alla är nämligen inte födda till matematiker, ishockeyspelare, bönder, lärare, golfare eller jägmästare utan har andra anlag och bör således få samma möjligheter som andra barn att utveckla dem oavsett var man bor i landet, likt dem med talang inom exempelvis fotboll har. Det är oerhört viktigt.


Det är både sorgligt och bedrövligt att se hur kulturen successivt monteras ned, att kultur inte stimuleras mer och engagerar fler politiker än den gör med tanke på hur viktig kulturen är för såväl det personliga välbefinnandet som för samhället i stort. Jag ställer mig därför först i kön till att heja på Lärarförbundet som vill ändra på skillnaderna kulturskolorna emellan och höja kulturskolans status.

Källa:
Kulturnyheterna
Stor klyfta mellan kulturskolorna
Bollnäs kommun har utsetts till landets bästa musik- och kulturskolekommun i Lärarförbundets årliga genomgång. Stora skillnader mellan landets kommuner kan skönjas. I inslaget intervjuas eleven Ellen Van Der Kaaij, Bollnäs kulturskolechef Malin Pärlenskog och Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.
Reporter: Victoria Greve

Enligt Lärarförbundets undersökning ser toppen och botten ut så här:
Sveriges 5 "bästa" kulturskolor:
Bollnäs
Hällefors
Ragunda
Ludvika
Kramfors

Sveriges 5 "sämsta" kulturskolor:
Landskrona
Heby
Markaryd
Lekeberg
Nordanstig

Notera att Ragunda i Jämtland hör till topp 5. Östersunds kommunala musikskola hamnade på 151:a plats.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!