Informationschefen: Kulturlöst

I måndagens upplaga av tidningen Östersunds Posten och i artikeln - Man kan inte lyfta fram något som inte finns stod följande uttalande av kommunens informationschef Eva Larsson att läsa i artikelserien som handlar om Östersunds kulturliv:

”Det är ingen medveten strategi att inte satsa på kulturen. Men om man har beslutat sig för att profilera sig som Vinterstaden så är det det man satsar på, säger Eva Larsson.
Dessutom är det svårt att hitta kultur att lyfta fram, menar hon.
– Man kan inte lyfta fram något som inte finns, det måste finnas substans i det vi kommunicerar. När man pratar om profilering kan man bara prata om det som finns.”

Det var med all säkerhet en hel bransch som satte morgonkaffet i vrångstrupen efter att ha läst Eva Larssons kulturanalys denna kalla majmorgon. - Vad är det hon säger? Vad menar hon nu? Finns det ingen kultur här? Finns inte jag? Läser jag rätt?

Enligt reaktionerna i Östersunds Postens kommentarsfält på webben och via Facebook har många visat sitt ogillande kring det kommunens informationschef uttryckt om kulturen. Främst är det kulturarbetarna som kännt sig både påhoppade och nervärderade av hennes ord. Personligen tycker jag utlåtandet ter sig märkligt. Speciellt eftersom det kommer från kommunens ansikte utåt i informationsfrågor? Därför måste jag lyssna till lokalradiostationen P4 Jämtland i morgon då informationschefen Eva Larsson ska "förklara sig" inför dem som ställt sig frågande till det hon sagt om kulturen i Östersund. Föreslår att ni gör detsamma! 

Bakgrund:
ÖP:s artikelserie om kulturlivet lokalt kan beskrivas som en konsekvens av ett upprop som Östersunds kulturarbetare gjorde för ett tag sedan kring ett kulturhus som branschen anser sig behöva i residensstaden Östersund. Ytterst via initiativtagarna i ideella gruppen Startskott som tog upp frågan för ungefär ett år sedan nu. Men uppropet skall även ses som en direkt kritik mot att kulturen i alla år prioriterats bort till förmån för idrott och vintersport i Östersund trots att kulturen på många sätt är större än idrotten såväl resultatmässigt som i antal aktiva. Kulturarbetarna i trakten har därför börjat organisera sig och bevakar nu sina intressen på ett helt annat sätt än tidigare.

Numera ifrågasätter kulturbranschen kommunens prioriteringar, men även andra aktörers satsningar ifrågasätts, och det gör man med hjälp av forskning och fakta som visar på den styrka och potential kulturen generellt sett har och kulturen lokalt redan besitter och kan utveckla men trots det bara får småpengar att röra sig med av kultur- och fritidsnämndens resurser, vilka satsar stort på idrotten och varumärket "Vinterstaden" i stället, en profil Östersunds kommun haft i många år. Kulturdebatten som pågår i Östersund är just nu både het och intensiv. Frågan om ett kulturhus i staden är aktuellare än någonsin tidigare. På onsdag är det också premiär för en filmatisering om Östersunds kulturliv som ska åtföljas av en paneldebatt med deltagare från både kommunen, näringslivet och kulturen (se anslag nedan). Jag tycker man kan säga att kulturen kräver sin plats numera. Det känner säkert alla berörda. Det är på tiden.
Det är verkligen skönt att även lokalmedia hakar på och gör reportage och egna efterforskningar i frågan som hela tiden visar sig vara betydligt viktigare ur ett demokratiskt perspektiv ju mer man gräver i den.
Utlåtandet från informationschef Larsson idag var för övrigt det första hon sagt i den pågående kulturdebatten. Men fortsättning följer och det redan i morgon, med start i Radio Jämtland!

Dagens tanke: Den som söker han finner!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Grattis på alla hjärtans dag!

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person