Ett sekel av Jämtländsk konsthistoria

Jämtlands läns konstförening JLK fyller 100 år i år och jubilerar på flera sätt under 2012. Konstutställningen ”100 år och hundra konstnärer” som pågått sedan den 23 mars på Jamtli i Östersund är JLK:s jubileumsutställning som syftar till att visa upp stora delar av föreningens konstskatt. Det gör man storstilat. I utställningen möts besökarna av tavlor från golv till tak. Bokstavligen. En bred skara av konstnärer och motiv av varierat slag pryder nästan varje vrå av Konsthyllans väggar. Det är färg och form precis överallt. Det är djärvt och underbart. När ett sekel ska avhandlas är det den vägen man ska vandra, banne mig. Det är en fräck hängning, men ändå rätt. Det krävs ett par besök för att kunna tillgodose sig all konst. Men det är det värt. Så se den, om ni inte redan gjort det.


100 år och hundra konstnärer


Jubileumstalare landshövding Britt Bohlin


"Hörsägen" av Mikael Eriksson

Den 24 maj hade konstföreningen sin 100-årsmottagning i Jamtlis konsthistoriska del av museet som kallas Konsthyllan. Vid detta tillfälle skedde samtidigt ett boksläpp av konstföreningens jubileumsbok – 100 år och hundra konstnärer. Jag var där. Inte bara som medlem i konstföreningen utan även som köpare av boken ifråga, en bok som inte bara är estetiskt tilltalande utan även en konsthistorisk klenod som beskriver länets konst och föreningens betydelse under ett helt sekel. Jag tycker att boken är ett måste för alla konstintresserade i trakten men också högintressant för dem som gillar lokal historia. Jag har inte hunnit läsa den än (!) men den lovar mycket. Jag tänker mig att den ska komplettera Konzta, en helt fantastisk porträttbok över konstnärer, också den författad av flera olika skribenter. Jubileumsboken är skriven av Jamtlis konstexperter Sten Gauffin och Christina Wistman samt av konstvetaren Torbjörn Aronsson. Boken bygger på aktuell forskning, källforskning och intervjuer. Den har ett väl tilltaget format (240 x 300 mm), är nästan 300 sidor lång och bjuder på ett stort antal färgbilder av århundradets konstverk. Den är vacker och nu i mina ägor. Följande står att läsa om boken på JLK:s hemsida:
 
”Här får den konstintresserade läsa och lära om den regionala konsten. Boken ger en intressant överblick av länets konstliv, beskriver viktiga konsthändelser och berättar om konstföreningens betydelse under det sekel som gått. Boken är vackert utformad och innehåller en mängd olika konstverk från samlingarna och konst som på annat sätt har anknytning till länet. Hundra konstnärer har valts ut för att skildra konstutvecklingen i länet från modernisternas kamp i början av 1910-talet, traditionalisternas motstånd, krigets olika ideologier, efterkrigstidens förändringsiver, 1970-talets sociala engagemang, postmodernismen under senare delen av seklet till vår internetbaserade konst. 100 år och hundra konstnärer kommer att uppskattas av både den som är insatt i föreningens verksamhet och i länets konsthistoria, men också av den som vill njuta av bilder av jämtländsk konst.”
Jämtlands läns konstförening är stiftare av Jämtlands läns museum och Jamtli och på Jamtli pågår just nu en annan utställning värd att nämna: Nära & Fjärran med konst bland från Nationalmuseum och med verk av Anders Zorn, Bruno Liljefors, Carl Fredrik Hill, Maria Wrangel och många, många storheter till. Det är erkända konstnärer som alla borde passa på att se när de väl besöker vår stad som pryder Jamtlis väggar. För vem vet när de har möjlighet att komma hit nästa gång? Det är heller inte varje dag som Nationalmuseum "lånar ut" sin konst på det här sättet, så passa på.
Jag älskar Jamtli. Å denna ljuvliga plats och Jämtlands stolthet nummer ETT, alla kategorier! Jag tror inte riktigt vi Jämtar har förstått hur fantastiskt detta museum är? Vi är så bortskämda med det stora och kvalitativa utbud museet erbjuder brukarna och länet i form av stor attraktionskraft och tänker inte på hur fantastiskt det är. Vi jämtar har ett länsmuseum utan motstycke. Jamtli är vida omtalat i museisverige. Jag vet det efter att ha jobbat i branschen, fast i södra Sverige, och tagit del av hur branschfolk talar om museer runt om i landet. Möjligen är det Skansen som mäter sig med Jamtli, men knappast något av länsmuseerna. Jamtli är fantastisk.

Betänk Historieland. Vilken ställe! Och snart har vi  en 70-talsepok representerat i Historieland som kommer att fylla ut Jamtlirocken ännu mer. Det blir med all säkerhet ett välbesökt och uppskattat tillskott i museiparken framöver. Ett riktigt bra initiativ av Henrik Zipsane, som jag tycker är en kul och kreativ länsmuseichef! 

Förära Jamtli med edra besök redan i sommar. Ströva helst runt där med huvudet högt, näsan i vädret och med stolthet i själen. För så bra är vårt länsmuseum.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!