Sätter du upp anslag eller diskuterar du?

Nu ska jag provocera. Men bara lite.

Att människor som "dundrar fram" sina åsikter faktiskt ogillar när någon annan vill diskustera saken med dem, ställer jag mig mycket frågande till? Jag ser detta fenomen rätt ofta runt mig och har även drabbat mig personligen vid några tillfällen (ibland har det varit män som inte kunnat ta att jag som kvinna haft argument, men det är en helt annan fråga). Jag tycker det är lite narcissistvarning när människor bara vill hävda sin egen åsikt (gärna stort och brett) men inte kan ta andras resonemang, tolkningar och åsikter efteråt. Att mejsla ut sina åsikter inbjuder faktiskt till debatt. Det måste alla vara beredda på. Det handlar lite om "som man bäddar får man ligga". Det fungerar inte att enbart kräka ur sig åsikter, man måste kunna diskutera dem också. Det blir ganska innehållslöst annars och direkt odemokratiskt. Det omvända är ännu märkligare. Omvänt har man bara ja-sägare runt sig och sätter enbart upp anslag inför folk och det gör man inte i samtal med andra eller för den delen i communities, där hela syftet är interaktion med andra.

Att enbart proklamera sig själv hela tiden är ändå inte meningen med livet eftersom vi lever livet i ständig relation med andra och är beroende av andra för att fungera själva. Därför behöver vi också förstå varandra och diskutera med varandra för att kunna fungera ihop (ensam är inte stark). Att inte resonera med dem av annan åsikt, speciellt när man går ut starkt med sina egna åsikter och teser, fungerar därför inte. Då blir det liksom "error" för alla.

Att diskutera är inte konflikt. Att diskutera är att dryfta åsikter, vända och vrida på problem tillsammans med andra. I regel. Vissa bråkar ju men i vanliga diskussioner finns inga vinnare eller förlorare utan högst några meningsmotståndare i vissa enskilda sakfrågor och inget annat dvs. inga ovänner - om inte någon part väljer att se det som en konflikt vill säga och gör det till ett bråk, vilket händer när någon tar sakfrågor personligt. Men sanningen är att i nästa vända och i andra frågor kan samma personer ha precis samma åsikter och därför är det väl urdumt att utesluta andra bara för att vissa tycker annorlunda ibland? - Jovisst, självklart tycker alla när jag säger så. Men ändå händer det överallt och hela tiden. Onödigt. Tycker jag.

Vad jag vill säga med detta är att andra åsikter inte innebär döden självt och att ta avstånd eller misskreditera meningsmotståndare efteråt bara därför, är helt galet. Att ha andra åsikter eller diskutera något med andra, utgör faktiskt inte personliga hot mot någon alls utan brukar kallas åsikts- och yttrandefrihet i andra sammanhang.

Men varför är det så här? Varför är vanliga konversationer svårt? Har respekten för andra människors person försvunnit med ett hårdare samhällsklimat? Eller är det så att människan blivit för lättstött, för intolerant, för konkurrensutsatt, för liten (svaga), för småaktig eller alldeles för bitterljuv för sitt eget bästa? Kan arenorna för diskussion ha blivit för många, för lättillgängliga och för svårbemästrade i informationssamhället, via nätet och alla communities? Så svåra att gemene man behöver medietränas? Eller är det samma gamla krigslusta som funnits i alla tider som ligger till grund även här? Jag vet inte, men nog känns det tragiskt att vi inte kan vara öppnare mot varandra än vad som (ofta) är fallet år 2012?

Själv tycker jag om diskussion. Det är utvecklande. Oftast. Därför diskuterar jag gärna det jag delar och skriver om med andra. Så även i detta forum.

En sak till bara. Den indirekta uppmaning jag avger i denna text som handlar om att oftare diskutera saker med varandra gäller dock bara dem som är schyssta i sin argumentation. Bråkstakar och människor som inte kan diskutera frågor utan att hoppa på någon personligen, är självfallet undantagna! Sådana männsikor får nog börja med boxning eller terapi, och få utlopp för sina aggressioner den vägen i stället, innan de ger sig in i några som helst diskussioner. Missförstå mig inte nu. Jag vill att alla röster skall bli hörda men det betyder inte att människor kan och får bete sig hur som helst mot varandra. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!