Allt om Paradiset - Årets utställning 2011

Det är inte alls svårt att förstå att Jamtlis utställning Allt om Paradiset blev Årets utställning 2011 via tävlingen som utlyses av FORUM för Utställare. Allt om Paradiset var en fantastisk utställning som behandlade livets allra största frågor, dem om vår tro, på ett avdramatiserat, vackert och spetsfundigt sätt. Själv besökte jag utställningen hela tre gånger. Så bra var den. Utställningen är nu nedplockad.

Syftet med Allt om Paradiset var att få igång människors lust att fundera över vad de innerst inne tror på och den uppgiften lyckades Jamtli väldigt bra med. Till sin hjälp att söka och finna inre svar och övertygelser fanns en förtjusande lustgård, en labyrint, änglar, mängder av religiösa symboler, ordlekar och inte minst den gigantiska paradisormen, som min son lekte inuti flera gånger och något litet barn (gissar jag) hade råkat kissa i vid ett tillfälle. Hela utställningen kan beskrivas som en religiös fristad fylld av tankeväckande språk och fragment hämtade från vår historia, samtidigt som alltihopa kändes aktuellare än någonsin i en tid då allt fler tycks söka efter meningen med livet och då traditionella trosuppfattningar i allt större utsträckning får nyare innehåll och innebörd, vilket faktiskt slog mig när jag såg hur förändrad konfirmationen blivit när konfirmanderna i Brunflo häromsistens tågade in till en melodi hämtad från Star Wars i stället för en psalm eller när Brunflo kyrka plötsligt ordnar dansbandsgudtjänst. Själva budskapet man önskar förmedla verkar ha blivit viktigare än traditioner och form inom många trosuppfattningar, något som Allt om Paradisets alla lösryckta frågeställningar här och där gav uttryck för, även om ett av alla syften säkert var att visa på alla likheter och inte bara olikheterna som finns religionerna emellan.  

Kriterierna som fällde avgörandet i bedömningen av årets utställning var främst tre: bästa utveckling av utställningsmediet, rumslig gestaltning och publikvänlighet, något som producenten Jamtli och formgivaren Jeanette Wahl med skicklighet, fantasi och självklar kompetens lyckades åstadkomma. Så utomordentligt bra också!

Juryns motivering i sin helhet:
Med en överraskande och ovanlig formgivning får besökaren pejla sina tankar och värderingar om tro. Utställningen vågar gestalta innehållet på ett underhållande sätt som väcker människors nyfikenhet och lärdom. Den upplevelsebaserade utställningen får angelägna ämnen att kännas lustfyllda och alla, oavsett ålder, får leka och bli inspirerade.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!