Republiken Jamtlands nationaldag

12 mars infaller "de förenade republikerna Jamtland, Herjeådalen och Ravunds" nationaldag. Republiken Jamtland, som föreningen kallas i folkmun, bildades år 1963 av den kände skådespelaren och regissören Yngve Gamlin från Strömsund som en protest mot glesbygdspolitiken i 50- och 60-talets Sverige. En politik som ansågs vara orsaken till varför Jämtland avfolkades så kraftigt under perioden och skälet till varför Jämtlands län föreslogs gå samman med Västernorrlands län, ett förslag som ogillades av många.

Republiken Jamtland är ett omfattande och dramatiserat PR-projekt med egen flagga, president och en befrielsefront kallad JRA samt ett ministerium bestående av ministrar som Kim Anderzon, Rolf Lassgård och Kjell Albin Abrahamson, alla med rötter i Jämtland. Nuvarande president är Ewert Ljusberg som varje år framträder på Stortorget i Östersund i samband med musikfestivalen Storsjöyran, som även den startades upp av Yngve Gamlin och hans kompisar som en slags "frihetsfest" i samband med bildandet av republiken, och är idag en av Sveriges största musikfestivaler och landets första stadsfest. Gamlin var republikens första president.


Jämtlands flagga är formgiven av Kent Backman och Bo Oscarsson


Presidentens årliga tal till sina undersåtar under Storsjöyran är ett omtyckt och omskrivet spektakel. Tusentals människor står på torget mitt i staden, där Storsjöyrans huvudscen är placerad, och lyssnar till och hyllar sin president vid samma tidpunkt varje år. Nästan samtliga har Jamtlandsflaggan i sin hand. Ett fantastiskt PR-arrangemang som är unikt i sitt slag.

Det officiella språket i Republiken Jamtland är jamska. Republikens nationalsång är Jämtlandssången eller Jämtlands brudmarsch som den också kallas och är skriven av Wilhelm Peterson-Berger men finns också i en omskriven version skapad av P G Norman och Bo Oscarsson.

Här nedan uppmärksammas republikens nationaldag av David Batra och Petra Mede i Morgonsoffan. Inte på ett särsklit smickrande sätt kanske, men ack så roligt.


Under denna viktiga dag skanderar Jämtarna: Jamtland, jamtland jamt och standut! Långt ifrån alla gör det, men dagen uppmärksammas och firas gärna med kolbulle och andra jippon runt om i länet. Ett uppskattat inslag i vardagen, tycker jämtarna.

Republikens samtliga komponenter är ett otroligt begåvat PR-trick och det mest fantastiska upplevelsebaserade marknadsföringsprojektet i Norden. Som om inte det räckte har länet legenden Storsjöodjuret i trakten och ett litet bebisodjur till för barnen kallat Birger. PR-stoff andra bara kan drömma om. Jämtland ÄR unikt. Åtminstone när det kommer till det här. 

Jamtland, Jamtland jamt och standut.

Kommentarer

  1. Det här är också roligt. När Tage Erlander tar emot Jämtlands president: https://www.facebook.com/hommagayngvegamlin/videos/118384468312439/

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!