Bokrean, en semla för själen!

I dag kom den, årets första katalog som bara vill en enda sak, få mig att köpa böcker - massor av böcker! Det är nämligen dags för årets BOKREA och jag älskar böcker till den grad att det vattnas i min mun när jag besöker bokhandlar. Jag ser med stor förtjusning fram emot att gotta mig i reakatalogerna som dimper ner i brevlådan vid den här tidpunkten varje år. Det är mys och åter mys för mig. Jag tittar på olika titlar, läser vad det lilla innehållet som presenteras intill varje bok vill säga mig, känner efter om ämnena känns bra, om titlarna attraherar, om författarna är intressanta, om genren tilltalar mig eller om det finns något riktigt ”kap” att lägga slantarna på i årets bokrea. Ibland sätter jag också en litet magiskt kryss intill någon bok som varit föremål för min begeistring. Precis som jag gjorde som barn intill åtråvärda leksaker i leksakskatalogen.

Sant är att det är ett begränsat utbud böcker som reas ut under bokrean. Det är böcker som varit i ropet under föregående år eller åtminstone under de två senaste åren som reas ut och det kan göra att allt känns aningen reprisartat eller för typiskt för en van bokläsare. Lars Keplers ”Hypnotisören” och ”Paganinikontraktet” visste man redan på förhand skulle finnas med på rean. Lika frekvent reas författare som fått Augustpriset eller Nobelpriset i litteratur ut (inte mig emot) och Paulo Coelho och J.M Coetzee i år igen. Samma variant av Atlas kartbok och samma gamla klassiker som i fjol - och året innan, är en vanlig syn. Bland erbjudandena hittas alltid några nya ”självhjälpsböcker” men bara som komplement till de mest gångbara från tidigare år samt några biografier i realådorna. Vad gäller biografierna blir man heller inte direkt överrumplad om det visar sig att de mest exponerade exemplaren (spökskrivna såklart) gäller ”kändisar” som typ Gynning och Paris Hilton? Även någon bok av Ranelid, Guillou, Mankell och PC Jerslid finns representerade. Det gör det alltid. Likväl som att några politiker pryder några av omslagen även i år. Gissningsvis Barack Obama eller Carl Bildt? Mest av allt finner man kokböcker - i drivor och varför inte några kändisar i rollen som ”mästerkockar”.

Bokrean har blivit ett spel för galleriet. Bra är att bokbranschen efter många om och men kommit fram till ett gemensamt startdatum för bokrean, men kan likväl skicka ut kataloger när som helst och redan före jul om de vill. Det är tråkigt. En annan sak man kan undra över är när slutdatumet för rean äger rum? I mitt tycke verkar rean hålla på hur länge som helst. I vissa affärer kan man se reaböcker ligga framme ända till sommaren ibland. Det är nästan så man tycker synd om de få ex som finns kvar så långe och undrar om författarna känner sig oälskade eller bara hippt ”smala” när de blir sist kvar, vilket människor inte känner när de blir sist valda på idrottslektionerna. Frågan är om det är motiverat med så långa reor? Själv tycker jag det är trist och uddlöst när reor håller på i tid och otid. Men enligt Konsumentombudsmannen (KO) får inte reor pågå hur länge som helst. Det kanske inte bokreaorna heller gör även fast jag tycker de håller på i all oändlighet? Men den ena bokrean kanske har ersatts med en annan bokrea, och det är därför det upplevs som en neverendingstory?

Bokhandlarna har blivit beskyllda för att inför rean trycka upp de mest populära böckerna i en annan variant än de som funnits ute i handeln tidigare dvs. med annat och billigare papper (kartonnage) och med sämre inbindning. Kritiker undrar om det är att betrakta som samma upplaga som den ordinarie och mycket dyrare och kvalitetsmässigt bättre upplagan handlarna ”sänker” priset på? Bokbranschen gör större vinster på att producera billigare upplagor än att rea ut originalen. Men gör det någonting om böckerna är av sämre kvalitet när böckerna är billigare att köpa? Är det inte bra när konsumenterna har möjlighet att få tag i bra böcker till en liten kostnad, oavsett om kvaliteten på papper och bindning är lite sämre? Det är nog en smakfråga och handlar säkert om vilket värde man sätter i böcker. Vissa tänker nog att det är innehållet och inte omslaget som är viktigast. För mig är det lite olika och beror på vilken bok det handlar om. Jag lånar lika gärna böcker på biblioteket - där det är GRATIS - som jag köper böcker, men köper gärna böcker av olika typ och kvalitet så ofta jag kan. Det är exceptionellt trevligt att äga böcker och ha dem hemma, att kunna bläddra i dem och läsa om dem när man själv vill i stället för att stå i lånekö på biblioteket. Oavsett vilket är dock moralen i bokbranschens sätt att hantera bokrean värd att fundera kring. Att luras är inte okej. Men är det ens värt att bry sig? Bra är väl att företeelsen REA stimulerar läsandet hos (fler) människor? För det gör den väl? Eller?

Böcker som jag har kryssat för i år!

Jag har kikat runt lite på rean i både kataloger och på nätet och har själv fastnat för följande böcker och författare.

 
Dessa vill jag köpa i år:
“Just kids” av Patti Smith
”Spill – En damroman” av Sigrid Combüchen.
”När mardrömmen blev sann” av Glenn Forrestgate. 
Lauren Child - "hjälp vår jord!" - till sonen
”En dramatikers dagbok” av Lars Norén
”Du äger” av Mia Törnblom - till tonåringen
”Övergivna platser” av Jan Jörnmark

Dessa har jag redan läst och kan rekommendera:

Mario Vargas LIosa med boken ”Bockfesten”
Paulo Coelhos bok ”Djävulen och fröken Prym”
Anna Gavaldas ”Lyckan är en sällsam fågel” 
Pamela Des Barres självbiografi ”Jag är med bandet”
God lässtund önskar jag nu allihopa!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person

Grattis på alla hjärtans dag!