Ett kulturhus i Östersund? Självklart!

Att våga ta ställning i livet är viktigt både för demokratins och yttrandefrihetens skull samt i detta fall även för den lokala och personliga själen! Jag säger därför JA till byggandet av ett Kulturhus i Östersund! 
Bakgrund  
Fyra kulturarbetare ser stora behov av upprustning inom det lokala kulturlivet. De ser behov av nya satsningar inom kulturen, för att kunna finnas, utvecklas och växa. Framförallt saknar man ett kulturhus och vill därför med sitt upprop skapa opinion i frågan. Kulturhuset behöver inte vara nybyggt, enligt initiativtagarna, men det ska vara centralt placerat och fylla sin funktion. Det betyder rätt utrusning, akustiskt anpassad och med en tillräckligt stor konsertlokal för att ha bruk för den, är några exempel. Kulturhuset ska fungera som en samlingsplats för lokala kulturarbetare och dess brukare, är tanken.
Uppropet är publicerat i dagens upplaga av Östersunds-Posten under rubriken: Stödgala för ett nytt konsert- och kulturhus. Jag citerar här några spännande rader därifrån: 
"Östersunds kommun är på väg att bygga en ny och stor sport-arena för över en kvarts miljard. Men kommunen har inga planer på nytt kulturhus. Det vill fyra kulturarbetare ändra på. Därför arrangerar de 22 maj en insamlingsgala på Gamla Teatern med syftet att samla in en symbolisk grundplåt till ett nytt konsert- och kulturhus. Initiativet kommer från trummisen Björn Höglund, cellisten Katarina Åhlén, skribenten och musikern Jens Ganman samt musikern Martin Kjellerstedt.
– På bara några veckor har vi fått massor av glada tillrop från kollegor som vill vara med och jobba. Vi har fått väldigt positiva spontana reaktioner.
Hur kom själva idén upp?
– Det utlösande var nog en debatt i Radio Jämtland i höstas mellan Jens Ganman och kommunalrådet AnnSofie Andersson.
– När programledaren då frågade AnnSofie om hon har några visioner om kulturen i Östersund svarade hon blankt nej, säger Björn."
Klart vi vill det här! 

Jag och min sambo (som är heltidsmusiker) vill definitivt stödja detta initiativ! Tittar man hur det ser ut i Östersund i nuläget är kulturarrangemangen ofta förpassade till dåliga lokaler, exempelvis idrottshallar som gör att kulturen inte kommer till sin rätt. Det är lite som att sätta restaurangfolk i postens lokaler med trangiakök framför sig när man sätter kulturaktörer i idrottshallar. Inte heller har vi några arenor att tala om lämpliga för större arrangemang som skulle kunna locka hit artister av hög rang. Endast Storsjöteatern (från 70-talet) sägs kunna hålla hyfsad standard vad gäller konserter, men har i stället andra begränsningar (är inget kulturhus). OSD ligger offside och har vissa problem med sin attraktionskraft (verkar ha svårigheter att locka till dig publik emellanåt?) och Tingshuset är pyttelitet - dock charmigt - och är en etablerad plats för kulturutövande ungdomar att samlas kring. Vidare känns det kulturella läget än mer besvärande sedan Färgfabriken i Stockholm dragit sig ur projektet "Färgfabriken Norr" (eller fasats ut, som det så fint heter). Denna från början mycket uppstudsiga satsning på kultur i Östersund som nu verkar vara på väg mot ruinens brant både ekonomiskt och innovativt, vilket känns oerhört tragiskt (jag som älskade den) och en stort förlust för vår stad. Lokalen, i vilken Färgfabriken norr huserat, byter nu namn till Exercishall Norr och det är ännu oklart vilken typ av verksamhet som ska inrymmas i byggnaden
Det som tar udden av det lokala kulturlivet är när de lokala utövarna sällan eller någonsin får möjlighet att visa upp sig i en väl fungerande miljö, något som knappast gynnar vare sig utövare, publik eller stadens attraktionskraft. Hur ska invånarna kunna ta del av och få utbyte av den fantasiska värld av kultur som finns i Östersundsområdet när ingen samlingsplats värd namnet finns att tillgå? Att det saknas en naturlig arena för kulturella kreatörer i stan är allmänt känt och jag kan inte låta bli att tänka på länets alla begåvade kulturarbetare som behöver en given estetisk skådeplats att samlas kring. Jag tänker, borde inte residensstaden Östersund kunna tillhandahålla en sådan plats? Det tycker jag.
Många kritiker vill gärna framhålla att vi inte har nog många kulturutövare av rang i denna region för att det ska vara värt ett kulturhus och räknar då upp vilka ”kändisar” från trakten man vet om. Man räknar då upp personerna som fått stor medial exponering, och som synts i diverse tv-program och tidningar. Men  det är missvisande. För visst finns det tillräckligt många duktiga kulturarbetare i området för att det ska "bära sig" i antal aktiva och vara en framgångsfaktor. Betänk bara alla musiker som INTE är frontfigurer i olika band men som spelat med Sverige absoluta elit och exporterats utomlands. Men kultur är otroligt mycket mer än antal sångare på svensktoppen och antal sålda skivor, böcker eller konstverk. Icke att förglömma eller förringa är alla scenarbetare, evenemangspersonal, filmare, fotografer, producenter, kompositörer, föreläsare, forskare, dansare, arkitekter, animatörer, författare och andra aktörer och kulturmedarbetare som också innefattar ett kulturhus.  
Kulturarbetare från regionen har ett gott rykte i hela landet. Här finns både bredden, kraften och talangen som inte uppmärksammas inom länet. Kanske är man hemmablind? Det är synd eftersom kulturen förtjänar det. Jag tror att mycket beror på att branschen inte har någon gemensam samlingsplats att tillgå men också på att kulturarbetare ofta är ensamföretagare och därför inte har någon naturlig koppling till varandras verksamheter (vanligtvis) som gör att de inte möts särskilt ofta och kan ta plats som grupp. Ett kulturhus skulle kunna råda bot på det och bidra till både utveckling av kulturen och exponering av den när kulturen får möjlighet att mötas!  
Jag tycker alltså syftet med uppropet är gott och att det främjar något som gagnar alla länsmedborgare. Icke att förglömma är att kultur är en framgångsfaktor och tillväxtfaktor. Utan ett rikt kulturliv saknas den nödvändiga mångfalden av utbud och aktiviteter i samhället som vi alla så väl behöver för att må bra och trivas. Alla är inte födda till idrottare eller idrottspublik. Kultur är precis lika viktigt och angeläget för samhällsmedborgarna som idrott är. Alla olikheter bland medborgarna måste ges utrymme och få möjlighet att utvecklas. Det leder till ökat välmåendet hos invånarna och bidrar till stadens attraktionskraft. Det är min bestämda uppfattning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Grattis på alla hjärtans dag!

Vem vet vad som hade förhindrat Aviciis död?

Det kom ett hot som utvecklades till omfattande hatdrev mot min person